søndag den 13. december 2009

Kend din skole - musikken


Ethvert moderne gymnasium med respekt for sig selv bruger musik til mange formål: undervisning, underholdning i forbindelse med forældrearrangementer, morgensamling osv. I nyere tid er musikken også - ikke mindst på vores skole - blevet et helt afgørende element i vores skoleforestillinger.

Sådan har det ikke altid været. Jeg er selv student fra et meget musikglad gymnasium 'Aalborghus Gymnasium', men da jeg var elev der omkring 1960, var det normalt de store klassiske skuespil, der blev opført - uden musik.

1960'erne og 1970'erne på Hobro Gymnasium var heller ikke præget voldsomt af musik. Det var dramaklassikere som 'Eva aftjener sin barnepligt' og 'Sandkassen' osv, der var på programmet. Det eneste sted, hvor musik var rigtig vigtig, var til den daglige morgensang. Alle elever havde en Højskolesangbog, og i den sang man sange fra den danske sangskat; engang imellem når det gik højt, så slog musiklæreren tonen an til en spiritual som f.eks. 'Oh, Lord, what a morning'.

Dette ændrede sig drastisk i 1980'erne, hvor der kom nye musiklærere med en anden baggrund fra universitet og fra samfundet, hvor rock-musikken var slået igennem. Det smittede voldsomt af på elevmotivationen, der kom flere elevbands, og det blev et stort ønske at opføre musicals, og man må sige, at det også blev lidt af en befrielse for tilskuerne, da skuespiltalentet ikke altid kunne bære i to timer, men det hjalp meget, hvis det hele blev krydret med kor og orkester.

Nogle af de musikforestillinger, som jeg husker bedst er 'Skatteøen' fra 1988 med Sebastians fine musik, den fantastisk imponerende 'Momo' fra 1986, som vores egne lærere havde lavet musik, kostumer, scenografi til, og selv havde skrevet manuskript til - og endelig husker jeg 'Ebberød Bank' fra 1989, dels fordi jeg selv instruerede, men allermest for den flotte jazzmusik, som et meget dygtigt orkester og gode sangere formidlede.

Men jeg kunne nævne mange flere eksempler; i hvert fald må man konstatere, at det er svært at forestille sig en skole i dag, hvor musikken ikke spiller en meget stor rolle.

Dagens spørgsmål: Hvad hed skolens første rigtige musiklærer, der bar musikken igennem mange år, da han stort set var alene om det?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar